Oldalak

2011. december 17., szombat

Vékonycsőrű víztaposó (Phalaropus lobatus)

2011.09.17. Fertő-Hanság Nemzeti Park

A hazánkban előforduló 3 víztaposó faj közül a leggyakoribb. A Fertőnél rendszeres, de kis számú őszi átvonuló. A sarkköri tundrán, a szubarktikus övezetben költ, a telet az Perzsa-öböl vidékén, a nyílt tengeren tölti. A víztaposóknál a nemek szokásos szerepe felcserélődött, a tojók küzdenek meg a revírekért és a hímek költik ki a fiókákat.

Vékonycsőrű víztaposó (Phalaropus lobatus)
Vékonycsőrű víztaposó
Red-necked Phalarope | Odinshühnchen
(Phalaropus lobatus)

○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●

The most often seen phalarope species in Central Europe. In the fall a regularly migrant at the Lake Fertő, in small numbers. It breeds in the arctic tundra and overwinters in the Persian Gulf on the open sea. Among the phalaropes are the roles reversed between the two sexes, the females compete for the nesting territory and the males incubate the eggs and care for the chicks.

Pocokvadászat (Vole hunting)

2011.09.17. Fertő-Hanság Nemzeti Park

Nagy kócsag (Egretta alba)
A Fertőnél gyűrűs nagy kócsagokat keresek. Több madár áll egy réten, pockokra vadásznak. Egyszer csak az egyik kinyújtja a nyakát, figyel, fejét jobbra-balra ingatva céloz, majd hirtelen lecsap és máris a csőrében az áldozat. Igazgatja az apró, szőrös jószágot, hogy fejjel előre tudja lenyelni, de az szabadulni próbál. A pocok megugrik, de nincs szerencséje, mert a kócsag elcsípi a lábát, aztán már csak pillanatok kérdése és máris csúszik le a madár torkán az örök vadászmezők felé.
Nagy kócsag (Egretta alba) Nagy kócsag (Egretta alba)
Nagy kócsag (Egretta alba) Nagy kócsag (Egretta alba)
Nagy kócsag (Egretta alba) Nagy kócsag (Egretta alba)
Nagy kócsag
Great White Egret | Silberreiher
(Egretta alba)

○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●

I am looking for ringed egrets at Lake Fertő. Several birds standing on a meadow, they hunt voles. Suddenly, one stretched his neck, moves the head from left to right, aims, happen and has the victim in its beak. He tries to swallow the Vole head down first, but the little rodent does not give up and tried to escape. He jumps out of the beak, the heron grabs at him, catches him by the leg, and after a few moments, the vole is already on its way to the happy hunting grounds.

Kabasólyom (Falco subbuteo)

2011.09.17. Fertő-Hanság Nemzeti Park

Kabasólyom (Falco subbuteo)
Kabasólyom
Hobby | Baumfalke
(Falco subbuteo)

2011. december 12., hétfő

Terepmadarász Találkozó és Madarász Futam 2011 (Birdrace 2011)

Kedves  Látogató!
Szeretettel köszöntelek új oldalamon, remélem képeim és rövid beszámolóim továbbra is felkeltik érdeklődésedet és rendszeres olvasóim között üdvözölhetlek!
Az elmúlt 2 év eseményeiről
beszámoló régi blogom továbbra is megmarad.
Soproni Jani

○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●


2011. szeptember 10. Fertő-tó

Ott folytatom, ahol az előző oldal abbamaradt. Új blogom első bejegyzéséül az idei Terepmadarász Találkozóról szóló beszámolót választottam.
A rendezvény szervezői tavaly úgy döntöttek, hogy szakítanak a 10 éves hagyománnyal és 2011-ben a Hortobágy helyett új helyszínt keresnek a rendezvény számára. A választás végül a Fertő-tó környékére esett, beleértve annak magyar és osztrák oldalát is.
Az idei évben csupán a második napon tudtam részt venni, de így is sikerült egy jót madarászni a barátaimmal. A napot a Fertőzug szikes tavainak átvizsgálásával töltöttük. Elsőként az Illmitz közelében fekvő Wasserstätten, Sandeck és Zicksee átnézését terveztük, majd az Obestinkersee következett és végül a Neubruchlacke és a Darscho érintésével még jutott idő a Wörtenlacke és a Lange Lacke környékén pihenő madarak szemrevételezésére is. A terület nagy kiterjedése miatt ez évben kocsit is használhattunk, a Nemzeti Park belső útjain biciklivel vagy gyalog közlekedtünk.

A bejárt útvonal

Birdrace 2011 nagyobb térképen való megjelenítése

Érdekesebb madárfajok a nap során: Fenyérfutó 1 (Wasserstätten); Kőforgató 1, Vándorpartfutó 1, Nagy partfutó 3 (Oberstinkersee); Kis goda 2, Vándorpartfutó 1 (Westliche Wörthenlacke).


Fenyérfutó (Calidris alba)
Fenyérfutó  Sanderling
(Calidris alba)

Kőforgató (Arenaria interpres)
Kőforgató Ruddy Turnstone | Steinwälzer 
(Arenaria interpres)

Vándorpartfutó (Calidris melanotos)

Vándorpartfutó (Calidris melanotos)
Vándorpartfutó (Oberstinkersee és Westliche Wörthenlacke)
 Pectoral Sandpiper | Graubrust-Strandläufer 
(Calidris melanotos)

Kis goda (Limosa lapponica)
Kis goda
Bar-tailed Godwit | Pfuhlschnepfe
(Limosa lapponica)

Késő délután a Lange Lacke és a Darscho közötti területen néhány tucat koraidenevér jelent meg, a vadászó állatok fényképezése nem a legegyszerűbb feladat. 

Rőt koraidenevér (Nyctalus noctula)
Rőt koraidenevér
Common Noctule | Großer Abendsegler 
(Nyctalus noctula)
Részletes beszámoló a Futamról a rarebirds.hu blogjának 80. bejegyzésében olvasható.

○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●

Dear visitors!
I welcome you warmly to this new page, and I hope that my pictures and brief comments continue to raise your interest and you come back here regularly!
Entries of the past 2 years, you can read in my old blog.
János Soproni


10th September 2011.

I continue where I left off. As the theme of the first entry I've chosen this year's Birdrace.
The event organizers have 2010 decided that the Birdrace after 10 years of Hortobágy, this time where to hold otherwise. The choice finally fell on the area around the Lake Neusiedl.
I was able to attend on the event this year only on the second day, but it was still great to birding with my friends. We spent the day in the Seewinkel, where we found among others, a Sanderling, a Ruddy Turnstone, 2 Pectoral Sandpipers, 2  Bar-tailed Godwits and 3 Knuts. By late afternoon we were able to observe several dozen Noctules near the Lange Lacke. The photographing of a bat is not an easy matter.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...