Oldalak

2012. március 10., szombat

2012. március 9., péntek

Dunai madarászás (Birding at the Danube)

2012. március 3. - Duna (Szlovákia)

Barátaimmal múlt szombaton a Dunánál jártunk, ahol a Bős (Gabčíkovo) és Dunacsún (Čunovo) közötti folyószakaszt néztük végig.

Duna - [Dunacsún-Bős] (Čunovo-Gabčíkovo) nagyobb térképen való megjelenítése

Kontyos réce (Aythya fuligula)
Kontyos réce
Tufted Duck | Reiherente    
(Aythya fuligula)
A nagy madártömegekről ugyan már lemaradtunk, de így is bőven akadt látnivaló. A part közelében tőkés-, kontyos- és kercerécék úszkáltak, az egyik nagyobb csapatban felfedeztünk kb. 40 hegyi récét és előkerült 6 füstös réce is, később pedig még egy fekete récét is sikerült kiszúrni a vízen. Megfigyeltük mindhárom gyakoribb bukó fajt, búbos vöcsköket, a zátonyokon kárókatonák, kis kárókatonák és dankasirályok pihenten. Kétszer láttunk 1-1 a terület felett portyázó fiatal rétisast és egy kisebb csapat pajzsoscankó is szem elé került.

Kerceréce (Bucephala clangula)
Kerceréce
Common Goldeneye | Schellente    
(Bucephala clangula)
Rétisas (Haliaeetus albicilla)
Rétisas
White-tailed Eagle | Seeadler
(Haliaeetus albicilla)
Hazafelé tettünk egy kisebb kitérőt, hogy a néhány napja Öttevény határában tartózkodó énekes hattyúkra vethessünk egy pillantást. Menet közben az út menti vezetékeken 2 nagy őrgébicset is észrevettünk, majd a nap vége felé még benéztünk Mekszikópusztára, ahol nagy meglepetések ugyan nem fogadtak bennünket, de az első bíbiceknek és pajzsoscankóknak ilyenkor tél végén az ember mindig nagyon tud örülni.

Énekes hattyú (Cygnus cygnus)
Énekes hattyú
Whooper Swan | Singschwan
(Cygnus cygnus)
○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●

I was last Saturday with friends in Slovakia on the Danube, where we saw some interesting birds. The highlights were: about 40 Greater Scaups, 1 Common Scoter, 6 Velvet Scoters and 2x1 juv. White-tailed Eagles.
On the way home we saw 10 Whooper Swans, 2 Great Grey Shrikes and the first returned Northern Lapwings and Ruffs at Mekszikópuszta.

2012. március 4., vasárnap

Sirálygyűrűzés (Gull ringing)

2012.02.26. Sopron

Sirályügyben újabb fejleményekről tudok beszámolni. Február utolsó vasárnapján megkezdtük a szeméttelepi sirályok gyűrűzését. :-)
Igaz, hogy az akció egy kicsit megkésettnek tűnik, mert a januárban tapasztalt nagy tömegek mostanra már jócskán lecsökkentek, de a szükséges engedélyeket és a fogóeszközt csak mostanra sikerült beszereznünk.


Az első nap főképp a tapasztalatszerzést szolgálta, a kezdeti nehézségek ellenére sikerült 15 danka- és egy viharsirályt fognunk. Négy dankasirályra színes gyűrűt  is tudtunk rakni, sajnos a többi madárra gyűrűhiány miatt már csak fém gyűrű került.

Dankasirály (Larus ridibundus)
Dankasirály H097
Black-headed Gull | Lachmöwe
Larus ridibundus
Viharsirály (Larus canus)
Viharsirály
Common (Mew) Gull | Sturmmöwe
Larus canus


A fogott madaraktól madárinfluenza-monitoring vizsgálathoz mintákat is vettünk.
Dankasirály (Larus ridibundus)
Mintavétel madárinfluenza vizsgálathoz
Sampling for bird flu test
Black-headed Gull | Lachmöwe
Larus ridibundus
○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●

There are some news of the Gulls. On the last Sunday in February, we started with the seagull ringing at the rubbish dump near Sopron :-)
The first day was primarily to gain experience, but despite initial difficulties, we were able to catch 15 Black-headed Gulls and a Common Gull. Four Black-headed Gulls, we could also mark with color rings.
From the captured gulls we took samples for an avian influenza monitoring program.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...