Oldalak

2012. május 5., szombat

Délutáni denevér (Afternoon bat)

2012.03.23. Soproni-hegység

Tavasszal megújul a természet, kivirágzik a mező, kilombosodik az erdő, téli rejtekhelyükről előbújnak a bogarak, lepkék és a denevérek is.
Valószínűleg egy ilyen, téli álmából nemrég felébredt csonkafülű denevérrel találkoztam még március közepén, amint világos nappal egy kis tó felett, repülő rovarokra vadászott. A kis bőregér néhány kör megtétele után a tavat szegélyező fákon többször megpihent, ahol sikerült róla jó pár fotót készíteni.
Mint később megtudtam a faj hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke 100.000 Ft.
A határozást és a fajjal kapcsolatos hasznos infókat ezúton is szeretném megköszönni Dobrosi Dénesnek.

Csonkafülű denevér (Myotis emarginatus)

Csonkafülű denevér (Myotis emarginatus)
Csonkafülű denevér (Myotis emarginatus)
Geoffroy's Bat | Wimperfledermaus

○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●

In the spring the nature renews , the meadows bloom, the trees get new leaves, insects, butterflies and bats leave their winter quarters.
Probably such a bat, woke up from the hibernating, I've seen in the middle of March at a small forest lake, where she was hunting flying insects in broad daylight. The little bat rested after the hunt on the trees around the lake, where I could shoot several pictures of her.
As I learned later is these species in Hungary strictly protected.
For the determination and the valuable informations I would like to thank at this point Dénes Dobrosi.

4 megjegyzés:

  1. De jó képek, még sosem láttam denevért ilyen közelről.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dicsérő szavakat, örülök, hogy tetszenek a fotók.
    Korábban ilyen jól még én sem láttam denevért, mindig csak sötétben, barlangban vagy pincében.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon különös állat a denevér.
    Gyerekkoromban azt hallottam a denevérről, hogy ha a fejünknek ütközik akkor úgy belekapaszkodik a hajunkba, hogy nem lehet levenni onnan. Le kell vágni a hajat és csak úgy lehet megszabadulni tőle. Nem tudom ez igaz-e, de emiatt nagyon féltem ettől a kis állattól.:-)
    Most már nem félek, gondolom, hogy ez a dolog is csak tévhit és más egyéb mendemondák is. Szívesen fotóznám, neked szépen sikerült megörökíteni.

    VálaszTörlés
  4. Az általad említett mendemondát én is többször hallottam gyerekkoromban, gondolom szüleink ezzel is szerették volna megakadályozni, hogy sötétedés után elkóricáljunk otthonról. :)
    Kora ősszel nagyobb halastavak közelében egyébként gyakran lehet látni nappal is vadászó denevéreket, általában a rőt koraidenevért. Ezek fotózásával érdemes próbálkozni, nagy élmény és a gép AF funkcióját is kiválóan lehet velük tesztelni ;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...